Mylná predstava je, že ide o ten istý materiál, pod rôznym názvom. Nie je to to isté. Na dotyk môžu byť podobné, príjemné vlastnosti majú spoločné, ale ide o dva rôzne materiály.

Čo je teda zamat?

Je to typ tkanej, všívanej látky. Jej rovnomerne rozložené krátke nite na povrchu vytvárajú jemný vlas, vďaka čomu materiál pôsobí noblesne a na dotyk je mimoriadne hebký.

Ako sa starať o zamat?

1. prvým pravidlom je: lepšie neprať ako prať. Pokiaľ to rozsah znečistenia umožní, siahni po vysávači.

2. drž svoju mačičku ďalej od zásteny :-D

3. za žiadnych okolností nechci zamat žehliť.

Ak napriek opatreniam svoju zamatovú zástenu potrieš kečupom z lángošu, nezúfaj. Zamat najjednoduchšie vyčistíš navlhčeným kúskom zamatu. Priložíš a pošúchaš proti smeru vlasu. Ďalším praktickým pomocníkom môže byť obyčajná kuchynská soľ, ktorú nanesieš napríklad na zubnú kefku a jemne pošúchaš. Ešte jednoduchším riešením je, keď kúpiš prostriedky špeciálne určené na čistenie čalúnení. Tejto téme sa venujeme v našom článku - Ako sa starať o zástenu

Ako to je s velúrom?

Velúr vďaka svojim príjemným vlastnostiam radíme medzi najlepšie poťahové látky. Ide o látku s krátkym vlasom, pričom na svetle sa jemne leskne. Velúr sa vyrába na prírodnej báze a vyznačuje sa nielen príťažlivým vzhľadom, ale aj zamatovým povrchom. Ceníme si ho najmä pre svoju vysokú pevnosť, odolnosť voči mechanickým vplyvom a dlhú životnosť. 

Starostlivosť o velúr

Pre starostlivosť o velúr platia rovnaké pravidlá, ako pre zamat. Ideálnou voľbou je vysávač. Ak ide o rozsiahle znečistenie, siahni po vlhkej hadričke a mydlovej vode.

Velúr je naša TOP-ka:

  • obsahuje prírodné zložky,
  • má vysokú tepelnú vodivosť,
  • odoláva deformovaniu,
  • disponuje výbornou vzdušnou priepustnosťou. 

O výhodách oboch materiálov sme Ťa už presvedčili. Ale ako sa uplatnia na zástene? Jednoducho sa im bude dariť a všetci budú spokojní. Zástena z týchto materiálov určená k čelu postele je obzvlášť vhodná.

Tak, a môžeš ísť nakupovať!

Dôležité odkazy